Το Μαόνι

Το Μαόνι (Mahogany)

Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη Mahogany, των ιθαγενών ινδιάνων της Β. Αμερικής. Είναι ένα από τα πιο πολύτιμα ξύλα, παγκοσμίως, για την κατασκευή επίπλων και ιδιαίτερα των κλασικών. Ευδοκιμεί σε αρκετές χώρες της Αφρικής (Μαδαγασκάρη, Ροδεσία κ.ά.) καθώς και της κεντρικής και νότιας Αμερικής (Αντίλλες, Κούβα κ.ά.). Η τοπική ονομασία του δέντρου μαόνι στην κεντρική Αμερική είναι «caoba».

Το δένδρο φθάνει, συνήθως, σε ύψος 50 μέτρα, ενώ ο κορμός του φθάνει σε διάμετρο έως και 2 μέτρα. Έχει τραχύ φλοιό και το χρώμα του κυμαίνεται από γκρι έως ένα κοκκινωπό καφέ. Το χρώμα του ξύλου αρχικώς κυμαίνεται από κίτρινο σε ροζ, αλλά καθώς γερνά με την πάροδο του χρόνου αλλάζει προς σε ένα πλούσιο κόκκινο ή καφέ. Το ξύλο είναι πολύ ανθεκτικό, αντέχει αρκετά στην υγρασία και το ιδιαίτερο κιτρινοκόκκινο ή κόκκινο χρώμα τού ξύλου, το κάνουν περιζήτητο για την επιπλοποιία και διακοσμητική. Επίσης, με το μαόνι, εκτός από τα έπιπλα, κατασκευάζονται μουσικά όργανα. Το μαόνι των Αντιλλών, έχει και ιατρική χρήση, χρησιμοποιούμενο και ως αντιπυρετικό. Στο μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, τα δέντρα μαόνι υλοτομήθηκαν, μέχρι σημείου εξαφάνισης, λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχουν. Αυτά τα δέντρα αναφέρονται τώρα ως απειλούμενα και προστατεύονται. Επομένως, κάθε εξαγωγή ή εισαγωγή ξυλείας μαονιού, πρέπει να συνοδεύεται από σχετικό πιστοποιητικό. Το μαόνι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα ξύλα στον κόσμο. Η τιμή σήμερα, για 1 κ.μ. μαόνι Κούβας εκτιμάται μεταξύ 30.000 – 50.000 ευρώ.

Στην συλλογή μας θα βρείτε αρκετά έπιπλα, που είναι από μαόνι και θα τα εκτιμήσετε δεόντως, όχι μόνον για την πρώτη ύλη τους, αλλά και για το σχέδιο και την χρηστικότητά τους. Ανακαλύψτε τα όλα στην κατηγορία με τα κλασικά μας έπιπλα.

Σχετικά Προϊόντα

Γίνε και εσύ μέλος της οικογένειας της House of Classic®

Θα στέλνουμε τακτικά στο email σας, προσφορές που θα είναι διαθέσιμες μόνο σε εσάς, καθώς και εξειδικευμένες συμβουλές για την φροντίδα των κλασικών επίπλων σας!

* Σας διαβεβαιώνουμε υπεύθυνα ότι δεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας και τα χρησιμοποιούμε μόνο για τον σκοπό της ενημέρωσής σας. Μπορείτε να αφαιρέσετε το email σας από την λίστα μας όποια στιγμή το θελήσετε!