Στυλ Λουΐ XIV (Louis XIV)

Στυλ Λουΐ Κατόρζ (Louis XIV)

Το στυλ Λουδοβίκου 14ου ξεκινά με την ανάληψη της εξουσίας (1661) και τερματίζει με το τέλος του αιώνος, στα 1700.

Τα έπιπλα της περιόδου αυτής, χαρακτηρίζονται από μεγαλοπρέπεια, η οποία επιτυγχάνεται χάρη στον βαρύ σχεδιασμό τους (που τονίζεται με μπρούντζινες διακοσμήσεις), τον πλούτο των χρησιμοποιούμενων υλικών, τη συμμετρία τους και τις ευθείες γραμμές και τη χρήση διακοσμητικών θεμάτων, δανεισμένων από την αρχαιότητα (κεφάλι και πόδια λέοντος, δελφίνια, ιππόκαμπους, γρύπες κ.λπ.).

Για την κατασκευή των κλασικών επίπλων της περιόδου, χρησιμοποιείται εντόπια και εισαγόμενη ξυλεία. Ορισμένα έπιπλα, συνηθίζεται να επιχρυσώνονται, ενώ κάποια άλλα κατασκευάζονται από χρυσό ή άργυρο (Guéridon = στρογγυλό τραπεζάκι με ένα κεντρικό πόδι), ειδικώς για το παλάτι των Βερσαλλιών. Η τεχνική της «Μαρκετερί» διαδίδεται ακόμη περισσότερο, ενώ επιβάλλονται και τα μπρούντζινα διακοσμητικά στοιχεία, είτε για λόγους αισθητικής της εποχής, είτε για λόγους τεχνικούς (μεγαλύτερη συνοχή του επίπλου).

Την εποχή αυτήν εμφανίζεται και ο περίφημος επιπλοποιός Ανδρέας – Κάρολος Μπουλ (1642-1732), ο οποίος εξέλιξε την τεχνική της μαρκετερί.

Μία εποχή μεγαλείου για την Γαλλία και τις τέχνες, που θαύμασε όλη η Ευρώπη. Στις συλλογές μας, υπάρχουν κλασικά έπιπλα που αναφέρονται στην εποχή αυτήν. Δείτε τα και κάντε τα δικά σας.

Γίνε και εσύ μέλος της οικογένειας της House of Classic®

Θα στέλνουμε τακτικά στο email σας, προσφορές που θα είναι διαθέσιμες μόνο σε εσάς, καθώς και εξειδικευμένες συμβουλές για την φροντίδα των κλασικών επίπλων σας!

* Σας διαβεβαιώνουμε υπεύθυνα ότι δεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας και τα χρησιμοποιούμε μόνο για τον σκοπό της ενημέρωσής σας. Μπορείτε να αφαιρέσετε το email σας από την λίστα μας όποια στιγμή το θελήσετε!