Ρυθμός Ροκοκό

Το ρομαντικό στυλ Ροκοκό

Το Ροκοκό εμφανίστηκε ως καλλιτεχνικό κίνημα γύρω στο 1700 στην δυτική Ευρώπη. Η λέξη «Ροκοκό» προέρχεται από την γαλλική λέξη «rocaille» (ψηφιδωτό δάπεδο), διότι το στυλ αυτό εμπνεύστηκε από καμπύλες και σχήματα που υπάρχουν στην φύση – τα δένδρα, τα λουλούδια ή τα σύννεφα.

Με ένα περιφρονητικό λογοπαίγνιο, συνδυάστηκε το Rocaille με Baroco (Μπαρόκ) και δημιουργήθηκε η ονομασία Rococo.

Το ρομαντικό στυλ Ροκοκό, είναι πολύ πλούσιο και εκτυφλωτικό, σε ό,τι αφορά τα κλασικά έπιπλα. Έγινε δημοφιλές την εποχή του Λουδοβίκου 15ου (18ος αιώνας), είναι δε περισσότερο ανάλαφρο και απλούστερο σε σχέση με το προηγούμενο στυλ Μπαρόκ (17ος αιώνας). Ονομάζεται, επίσης, και «ύστερο Μπαρόκ», διαφέροντας από αυτό ως προς τα νέα μοτίβα, που εισάγει. Έτσι, τα ανατολίτικα μοτίβα εκρομαντίζονται και τα τετραγωνισμένα σχέδια αντικαθίστανται από απαλότερες ελικοειδείς γραμμές. Όμως, η τάση της περιπλοκότητας, παραμένει ισχυρή και στο στυλ αυτό. Τα επίχρυσα γύψινα διακοσμητικά, είναι βασικά για το Ροκοκό.

Τα θέματα, που απαντώνται στο Ροκοκό, προέρχονται από την Κίνα, την Ιταλία και το γοτθικό στυλ (Gothique). Αυτή η μίξη διαφορετικών τεχνοτροπιών οδηγεί στη δημιουργία μιας ατμοσφαιρικής διακόσμησης. Τα κλασικά έπιπλα έχουν αρμονικές καμπύλες και αφράτα μαξιλάρια, ενώ οι ταπετσαρίες είναι κεντημένες με μοτίβα της φύσης (πουλιά, φρούτα, αχιβάδες, πανέρια και γιρλάντες λουλουδιών, στάχυα, δαφνοστέφανα, λύρες, κορδέλες, τόξα, ροζέτες, αραβουργήματα κ.ά.). Οι καναπέδες και οι κλασικές πολυθρόνες ήταν ξυλόγλυπτες, λουστραρισμένες ή επιχρυσωμένες. Οι καρέκλες είχαν πόδια σε σχήμα S, μικρά μπράτσα που σταματούσαν πριν την άκρη του καθίσματος και ελαφρώς κυρτή πλάτη.

Κάποια από τα κλασικά έπιπλά μας, τα οποία μπορείτε να βρείτε στην συλλογή μας, έχουν έναν αέρα από το «Στυλ Ροκοκό». Δείτε τα και μη διστάσετε να ταξιδέψετε μαζί τους, πίσω στον χρόνο.

Γίνε και εσύ μέλος της οικογένειας της House of Classic®

Θα στέλνουμε τακτικά στο email σας, προσφορές που θα είναι διαθέσιμες μόνο σε εσάς, καθώς και εξειδικευμένες συμβουλές για την φροντίδα των κλασικών επίπλων σας!

* Σας διαβεβαιώνουμε υπεύθυνα ότι δεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας και τα χρησιμοποιούμε μόνο για τον σκοπό της ενημέρωσής σας. Μπορείτε να αφαιρέσετε το email σας από την λίστα μας όποια στιγμή το θελήσετε!