Μπιμπελό Μουράνο Γυάλινο Χειροποίητο Ψάρι NZA-2059

Μουράνο (Murano)

Μουράνο (Κρύσταλλα)

Το πρώτο γυαλί δημιουργήθηκε τυχαία στη φύση. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (23 – 79 μ.Χ.), αναφέρει ότι το 3500 π.Χ. οι Φοίνικες ανακάλυψαν τον τρόπο παραγωγής του. Κατά το 1500 π.Χ. η παραγωγή του γυαλιού γίνεται οργανωμένα στις Μυκήνες.

Από το 1000 π.Χ. έως το 500 π.Χ. το κέντρο παραγωγής μετατίθεται στην Αίγυπτο. Στον 1ο αιώνα μ.Χ. η παραγωγή γυαλιού αναπτύσσεται ραγδαία, με την ανακάλυψη κατασκευής φυσητού γυαλιού. Ο Μεσαίωνας βρίσκει τη Βενετία και ειδικά το “νησί” Μουράνο να είναι το κέντρο κατασκευής γυαλιού.

Το Μουράνο, που βρίσκεται στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, 1,5 χιλιόμετρο προς βορρά, είναι στην πραγματικότητα μία συστάδα νησίδων που χωρίζονται από στενά κανάλια και συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες. Το 1291, με διάταγμα των αρχών της Βενετίας, διετάχθη η μετεγκατάσταση όλων των υαλουργείων της Βενετίας στις νησίδες Μουράνο, για λόγους προστασίας της πόλεως από τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Η συγκέντρωση αυτή βοήθησε στο συναγωνισμό και τη βελτίωση των προϊόντων. Από το 1300 και μετά, τα προϊόντα της περιοχής άρχισαν να εξάγονται σε όλη την Ευρώπη. Οι υαλουργοί του Μουράνο κατείχαν για αιώνες το μονοπώλιο στην παραγωγή γυαλιού και κρυστάλλων υψηλής ποιότητας, αναπτύσσοντας ή βελτιώνοντας πολλές τεχνικές, όπως παραγωγή κρυστάλλου, σμάλτου, γυαλιού με νήματα χρυσού (aventurine), πολύχρωμων γυαλιών (millefiori), γαλακτόχρωμου γυαλιού (lattimo) και απομιμήσεις πολύτιμων λίθων από γυαλί ή πολυελαίους. Παρότι παρουσίασε μία παρακμή από τον 18ο αιώνα, η υαλουργία αποτελεί ακόμα και σήμερα την κυριότερη βιομηχανία του Μουράνο. Για την προστασία της υαλουργικής τέχνης του νησιού από ξένες αγορές, σήμερα τα γνωστότερα υαλουργεία του Μουράνο έχουν ένα σήμα που πιστοποιεί τα προϊόντα γυαλιού που κατασκευάζονται πάνω στο ίδιο το νησί.

Το Μουσείο Γυαλιού του Μουράνο (Museo del Vetro) εκθέτει την ιστορία της υαλουργίας και παρουσιάζει προϊόντα γυαλιού, που χρονολογούνται από την Αρχαία Αίγυπτο μέχρι και τον εικοστό αιώνα.

Δείτε τα διακοσμητικά αντικείμενα Μουράνο της συλλογής μας και κάντε τις πιο επιτυχημένες αγορές σας.

Σχετικές Αναρτήσεις

Γίνε και εσύ μέλος της οικογένειας της House of Classic®

Θα στέλνουμε τακτικά στο email σας, προσφορές που θα είναι διαθέσιμες μόνο σε εσάς, καθώς και εξειδικευμένες συμβουλές για την φροντίδα των κλασικών επίπλων σας!

* Σας διαβεβαιώνουμε υπεύθυνα ότι δεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας και τα χρησιμοποιούμε μόνο για τον σκοπό της ενημέρωσής σας. Μπορείτε να αφαιρέσετε το email σας από την λίστα μας όποια στιγμή το θελήσετε!