Μαρκετερί (Marqueterie)

Η τεχνοτροπία «Μαρκετερί».

Η τεχνοτροπία στην κατασκευή των κλασικών επίπλων, που ονομάζουμε «Μαρκετερί», συνίσταται στην ένθεση σε καλής ποιότητας ξύλο, σχεδίων από διάφορα υλικά, όπως καβούκι χελώνας, χαλκός, σεντέφι, μπρούντζο κ.ά.

Τα ξύλα, που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι ο έβενος, η αχλαδιά, η τριανταφυλλιά, το σανταλόξυλο, η φτελιά, η κερασιά και το μαόνι. Οφείλει την γέννησή της στους αρχαίους Αιγύπτιους επιπλοποιούς. Αυτοί σκάλιζαν το ξύλο και πρόσθεταν κομμάτια από κόκκαλο, πέτρα, ύαλο, ελεφαντόδοντο ή κάποιο άλλο ξύλο, κυρίως αρωματικό.

Οι πιο ξακουστοί επώνυμοι τεχνίτες του είδους είναι ο αρχιεπιπλοποιός της αυλής του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου 14ου, Ανδρέας – Κάρολος Μπουλ (André-Charles Boulle), ο Βασίλιεφ, ένας Ρώσσος καλλιτέχνης που πέθανε πρόωρα το 1930, ο Πιερ Γκολ, Ολλανδός κ.ά. Ο Μπουλ, με την ιδιαίτερη τεχνική του, εξύψωσε την μαρκετερί σε ασύλληπτα επίπεδα φινέτσας και πολυτέλειας και έδωσε μία νέα πνοή στην τεχνοτροπία, η οποία εξακολουθεί και ακμάζει μέχρι σήμερα. Όμως, παράδοση και ιστορία στην μαρκετερί έχουν και άλλοι λαοί, π.χ. Πέρσες, Αιγύπτιοι κ.ά.

Στη συλλογή μας θα βρείτε πολύ καλόγουστα έπιπλα μαρκετερί και σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Έτσι, για να θυμόμαστε και λίγο τον Louis XIV.

Σχετικές Αναρτήσεις

Σχετικά Προϊόντα

Γίνε και εσύ μέλος της οικογένειας της House of Classic®

Θα στέλνουμε τακτικά στο email σας, προσφορές που θα είναι διαθέσιμες μόνο σε εσάς, καθώς και εξειδικευμένες συμβουλές για την φροντίδα των κλασικών επίπλων σας!

* Σας διαβεβαιώνουμε υπεύθυνα ότι δεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας και τα χρησιμοποιούμε μόνο για τον σκοπό της ενημέρωσής σας. Μπορείτε να αφαιρέσετε το email σας από την λίστα μας όποια στιγμή το θελήσετε!