Βικτωριανός ρυθμός

Βικτωριανό στυλ

Το Βικτωριανό στυλ εμφανίστηκε στη βρετανική τέχνη κατά τη διάρκεια της Βασίλισσας Βικτωρίας (1837 – 1901), που ήταν μία μακρά περίοδος ευημερίας και παγκόσμιας κυριαρχίας για τη Βρετανία. Η ίδια η βασίλισσα ταύτιζε τον εαυτό της με την (ανερχόμενη) μεσαία τάξη. Έτσι και τα έπιπλα της περιόδου αυτής, προορίζονται για την συνεχώς αυξανόμενη μεσαία τάξη.

Η μεγάλη ζήτηση για έπιπλα, είχε ως αποτέλεσμα την «εκβιομηχάνιση» της παραγωγής και τον υποδεέστερο σχεδιασμό. Οι καθαρές αρχαιοελληνικές γραμμές των επίπλων της περιόδου της αντιβασιλείας αντικαθίστανται από το 1835 με έπιπλα γεμάτα καμπύλες. Ο φρενήρης ρυθμός παραγωγής, οδήγησε σε χαμηλότερες τιμές, οικονομικές κατασκευές και περισσότερη χρήση βερνικιών και διακοσμητικών. Μαόνι, ξύλο τριανταφυλλιάς και οξιά, είναι τα ξύλα που προτιμώνται περισσότερο. Στα πρώτα στάδια της περιόδου, έχουμε και σιδερένια έπιπλα, ενώ στο άνω μέρος των τραπεζιών εμφανίζεται το μάρμαρο. Μπεζ, χρυσό, ροζ και πράσινο είναι τα κυρίαρχα χρώματα.

Ο επιπλοποιός Γουΐλιαμ Μόρρις (William Morris) αντιτάχθηκε σε αυτήν την τάση και τάχθηκε υπέρ του καλού χειροποίητου επίπλου, ιδρύοντας μία επιχείρηση παραγωγής ποιοτικών χειροποίητων επίπλων. Αυτό οδήγησε στο κίνημα των Τεχνών και χειροτεχνιών του 1880, που εξελίχθηκε, σταδιακώς, στην Art Nouveau (Αρ Νουβώ).

Η βικτωριανή εποχή συμπίπτει με την Belle époque στη δυτική Ευρώπη και τη Χρυσή εποχή, στις ΗΠΑ. Η μόδα της περιόδου εκπέμπει πολυτέλεια και τα έπιπλα αποπνέουν πλούτο, μεγαλοπρέπεια και ρομαντισμό.

Στην συλλογή κλασικών επίπλων μας υπάρχουν πολλά αξιόλογα κομμάτια εμπνευσμένα από το βικτωριανό ύφος.

Σχετικά Προϊόντα

Γίνε και εσύ μέλος της οικογένειας της House of Classic®

Θα στέλνουμε τακτικά στο email σας, προσφορές που θα είναι διαθέσιμες μόνο σε εσάς, καθώς και εξειδικευμένες συμβουλές για την φροντίδα των κλασικών επίπλων σας!

* Σας διαβεβαιώνουμε υπεύθυνα ότι δεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας και τα χρησιμοποιούμε μόνο για τον σκοπό της ενημέρωσής σας. Μπορείτε να αφαιρέσετε το email σας από την λίστα μας όποια στιγμή το θελήσετε!