Ένα κλασικό έπιπλο

Η λέξη “κλασικός” προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “κλάσις” (της κλάσεως), που σημαίνει “τάξη, σειρά”. Όταν οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν ότι ένας ποιητής ήταν κλασικός εννοούσαν ότι ήταν πρώτης τάξεως και ότι ξεχώριζε από τους υπόλοιπους. Έτσι, όταν τολμάμε να χαρακτηρίζουμε κάποια έπιπλα ως “κλασικά”, σημαίνει ότι αυτά είναι πρώτης τάξεως και ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα.

Πολυθρόνα γραφείου κλασική

Σε αντίθεση με τον πολύ κόσμο, που νομίζει ότι τα “κλασικά έπιπλα” είναι τα έπιπλα που αντιπροσωπεύουν κάποια ιστορική περίοδο, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι τα έπιπλα Louis XIII όταν πρωτοεμφανίστηκαν, στις αρχές του 1600, ήταν πρωτοπόρα και ίσως επαναστατικά, για την εποχή τους. Σήμερα, για να φέρουμε το παράδειγμα πιο κοντά στην εποχή μας, τα πρωτοπόρα δανέζικα έπιπλα της δεκαετίας του 1970, θεωρούνται “κλασικά” έπιπλα.

Τι χαρακτηρίζει, λοιπόν, ένα “κλασικό” έπιπλο; Ο Οράτιος, κορυφαίος Ρωμαίος λυρικός ποιητής (65 π.Χ. - 8 π.Χ.), θεωρούσε ένα συγγραφέα ως “κλασικό”, εάν τα έργα του κυκλοφορούσαν μετά από εκατό έτη, αφ’ ότου γράφτηκαν. Κατ’ αναλογία, μπορούμε να θεωρήσουμε ώς “κλασικό έπιπλο” κάποιο έπιπλο που το ύφος του, τα υλικά του και η χρήση του αντέχουν στον χρόνο και σε 100 ή 200 έτη από τώρα, θα εξακολουθούν να έχουν ζήτηση από το αγοραστικό κοινό.

Ένα “κλασικό” έπιπλο ή διακοσμητικό, λοιπόν, είναι κατασκευασμένο από ποιοτικά υλικά, έχει καλαίσθητο σχέδιο, είναι λειτουργικό και χρήσιμο. Και εννοείται ότι είναι κατάλληλο για χριστουγεννιάτικο δώρο, που μπορείτε να κάνετε στους ανθρώπους που αγαπάτε και εκτιμάτε, αλλά και στον εαυτό σας, γιατί του αξίζει ένα τέτοιο δώρο.