Ρολόι κούκος

Ρολόι κούκος

Μια διαχρονική αξία

Ρολόι κούκος, ένα κλασικό κομμάτι διακόσμησης, απόλυτα διαχρονικό και, συχνά, ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Με τα σχέδια που φέρουν πολλά από αυτά τα ρολόγια, δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι μοιάζουν με έργα ξυλογλυπτικής. Η ιστορία των εν λόγω ρολογιών χάνεται μέσα στις δεκαετίες και οι ρίζες τους βρίσκονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Αυτά τα μοναδικά, καλαίσθητα ρολόγια κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή του Μέλανα Δρυμού κατά τον 18ο αιώνα. Συγκεκριμένα, πίσω από αυτά τα περίτεχνα δημιουργήματα λέγεται ότι βρίσκεται ο Γερμανός Franz Anton Ketterer, ωρολογοποιός, που πίσω στη δεκαετία του 1730, εμπνεόμενος από το εκκλησιαστικό όργανο, χρησιμοποίησε σφυρίχτρες και άλλα σχετικά εξαρτήματα, για να μιμηθεί τον ήχο που κάνει ο κούκος.

Το πρώτο ρολόι που κατασκεύασε ο Γερμανός ωρολογοποιός είχε τετράγωνο σχήμα και ένα ημικυκλικό πορτάκι μπροστά που έκρυβε τον κούκο, ο οποίος έβγαινε και με το χαρακτηριστικό του ήχο σήμαινε κάθε φορά τη συμπλήρωση μιας ώρας. Η επιτυχία που σημείωσε αυτό το κατασκεύασμα έκανε πολλούς ωρολογοποιούς να θέλουν να το αναπαράξουν, κατασκευάζοντας παρόμοια ρολόγια, τα οποία με τον καιρό έγιναν ακόμα πιο περίτεχνα, με πιο πλούσια διακόσμηση, αλλά και μεγαλύτερη ακρίβεια, αφού τα μεταλλικά γρανάζια που χρησιμοποίησαν, αντικατέστησαν τα ξύλινα, πιο “πρωτόγονα”, του πρώτου ρολογιού κούκος.

Με τον καιρό τα ρολόγια αυτά εξελίχθηκαν, παρουσιάζοντας διαφοροποιήσεις στο διάκοσμο, που εμπλουτίστηκε με λουλούδια και αμπέλια, και εναλλαγές ακόμα και στο σχήμα. Τα ρολόγια αυτά υπάρχουν πλέον σε πολλά νοικοκυριά ανά τον κόσμο, δίνοντας μια πιο ρουστίκ νότα στη διακόσμηση.

Γίνε και εσύ μέλος της οικογένειας της House of Classic®

Θα στέλνουμε τακτικά στο email σας, προσφορές που θα είναι διαθέσιμες μόνο σε εσάς, καθώς και εξειδικευμένες συμβουλές για την φροντίδα των κλασικών επίπλων σας!

* Σας διαβεβαιώνουμε υπεύθυνα ότι δεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας και τα χρησιμοποιούμε μόνο για τον σκοπό της ενημέρωσής σας. Μπορείτε να αφαιρέσετε το email σας από την λίστα μας όποια στιγμή το θελήσετε!