Κλασική τραπεζαρία σαλονιού

Τα είδη ξύλου και τα μυστικά τους

Γνωρίστε τα και συντηρήστε τα

Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι δε μπορούμε να φανταστούμε κλασικό έπιπλο που δεν είναι φτιαγμένο από ξύλο. Το ξύλο αποπνέει μια αίσθηση πολυτέλειας, χαρίζει κομψότητα και ζεστασιά σε ένα χώρο.Ωστόσο, όταν μιλάμε για ξύλο, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα είδος. Στην επιπλοποιεία χρησιμοποιούνται διάφορα είδη ξύλου, όπως η κερασιά, η καρυδιά, το πεύκο και το rubberwood (καουτσουκόξυλο). Πάμε να δούμε μερικά χαρακτηριστικά τους, για να τα μάθουμε καλύτερα και να κατανοήσουμε τη χρήση τους.

Κλασική τραπεζαρία σαλονιού

Rubberwood Το ξύλο από καουτσούκ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην επιπλοποιεία και θεωρείται φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς προέρχεται από ήδη υπάρχουσες φυτείες. Το rubberwood είναι πολύ ανθεκτικό και το γεγονός ότι παρουσιάζει ελάχιστη συρρίκνωση το καθιστά βασικό υλικό στην κατασκευή επίπλων. Το χρώμα του κινείται στις αποχρώσεις του κίτρινου προς καφέ. Το σίγουρο είναι πως αν επιλέξετε έπιπλα από ξύλο καουτσούκ θα αντέξουν στο χρόνο.

Κερασιά Πρόκειται για ένα πραγματικά όμορφο είδος ξύλου, με τα χρώματά του να κυμαίνονται από το σκούρο καφέ ως το κόκκινο. Οι χαρακτηριστικές γραμμές του ξύλου κερασιάς, δίνουν έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα στα έπιπλα. Πρόκειται για ένα είδος ξύλου που δεν κάνει λεκέδες εύκολα, ωστόσο κοστίζει κάτι παραπάνω. Ενδεχομένως η επόμενη τραπεζαρία σας να προέρχεται από ξύλο κερασιάς.

Καρυδιά Η καρυδιά έχει ένα πλούσιο ζεστό καφέ χρώμα που την κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα είδη ξυλείας. Πρόκειται για ένα ανθεκτικό ξύλο που προσφέρεται για τη δημιουργία περίτεχνων σκαλισμάτων. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν την καρυδιά ξεχωριστή, την καθιστούν και κατά τι πιο ακριβή από τα άλλα ξύλα.

Πεύκο Το πεύκο είναι ένα είδος ξυλείας που παράγει η χώρα μας. Κυμαίνεται σε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις, κάτι που το καθιστά ιδανικό για όσους θέλουν να το βάψουν. Αν και με το χρόνο γίνεται ιδιαίτερα ανθεκτικό στην υγρασία, είναι παράλληλα πολύ ευάλωτο στις φθορές που οφείλονται στην απροσεξία. Ωστόσο, η ανθεκτικότητά του και η χαμηλή τιμή του κάνουν το ξύλο μια αξιόπιστη και δημοφιλή επιλογή.

Όποιο ξύλο κι αν επιλέξετε για το σπίτι σας, το σίγουρο είναι πως χρειάζεται σωστή συντήρηση για να αντέξει στο χρόνο. Κανόνας νούμερο ένα είναι να απομακρύνετε τις ξύλινες επιφάνειες από πηγές θερμότητας και να αποφύγετε τη διαρκή έκθεσή του στις ηλιακές ακτίνες. Όπως είναι αυτονόητο δε θα πρέπει να ακουμπάτε επάνω σε ξύλινα τραπέζια καυτά σκεύη καθώς θα θαμπώσουν και πιθανόν να αναπτύξουν λευκούς λεκέδες. Σαν ζωντανός οργανισμός το ξύλο έχει ανάγκη από υγρασία, του αρκεί ένα βάζο λουλούδια ή μια γυάλα με ψάρια στο χώρο για να θρέψει τους πόρους του. Αν θέλετε να τα βοηθήσετε να λάμψουν επιστρατεύστε το μελισσοκέρι ή ένα μείγμα από τρία μέρη ελαιόλαδο κι ένα μέρος ξύδι. Κάθε ξύλο φυσικά έχει τις ιδιαιτερότητές του, για το λόγο απευθυνθείτε σε αυτούς που θα σας προμηθεύσουν τα έπιπλα, για πιο στοχευμένες συμβουλές.

Σχετικές Αναρτήσεις

Σχετικά Προϊόντα

Γίνε και εσύ μέλος της οικογένειας της House of Classic®

Θα στέλνουμε τακτικά στο email σας, προσφορές που θα είναι διαθέσιμες μόνο σε εσάς, καθώς και εξειδικευμένες συμβουλές για την φροντίδα των κλασικών επίπλων σας!

* Σας διαβεβαιώνουμε υπεύθυνα ότι δεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας και τα χρησιμοποιούμε μόνο για τον σκοπό της ενημέρωσής σας. Μπορείτε να αφαιρέσετε το email σας από την λίστα μας όποια στιγμή το θελήσετε!