Καλόγερος Ρούχων Ξύλινος Μαρμάρινη Βάση S214C

Πορτ- Μαντώ (Porte manteau)

Πορτ- Μαντώ

Ακόμη ένα “δάνειο” από τη γαλλική γλώσσα, όπως τα τόσα άλλα που χρησιμοποιούμε στην ελληνική (μπερζέρα, σεζλόνγκ, παραβάν κ.ο.κ.). Στα ελληνικά, το λέμε κρεμαστάρι, καλόγερο ή κρεμάστρα. 

Επειδή είμαστε εξοικειωμένοι με κάποια αντικείμενα, νομίζουμε ότι αυτά υπάρχουν από τα πρώτα βήματα του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Όμως, το Πορτ- Μαντώ, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, πρωτοεμφανίστηκε κατά τον 19ο αιώνα.

Στην αρχική της έννοια, η λέξη περιέγραφε τον εντεταλμένο αυλικό που ήταν επιφορτισμένος να κρατάει το επανωφόρι του Βασιλιά. Έτσι, ο Porte Manteau (που τότε ήταν άνθρωπος και όχι έπιπλο), ακολουθούσε από κοντά το βασιλιά σε όλες τις μετακινήσεις του.

Μόλις ο βασιλιάς έβγαινε από τα διαμερίσματά του, ο Porte Manteau πήγαινε αμέσως στη βασιλική γκαρνταρόμπα και φορτωνόταν το επίσημο επανωφόρι, το καπέλο, τα γάντια, το μπαστούνι, μαντήλι, λαιμοδέτη (γραβάτα), κυνηγετική σάλπιγγα κ.λπ. και τον ακολουθούσε κατά πόδας, έτοιμος να του δώσει όποιο από τα αντικείμενα κουβαλούσε. Επειδή βρισκόταν από το πρωί έως το βράδυ δίπλα στο βασιλιά και είχε την ευκαιρία να του ζητάει διάφορες χάρες, ο Porte Manteau κατείχε μία θέση ισχύος μέσα στη βασιλική αυλή.

Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, το κρέμασμα των ρούχων γινόταν είτε σε κάποιο καρφί, που καρφωνόταν στον τοίχο, είτε σε κάποια βίδα, είτε κάποιο κλαρί. Στην περίοδο αυτήν, εμφανίζεται για πρώτη φορά η επίσημη χρήση του σαν ένα αντικείμενο κατασκευασμένο από ξύλο ή μέταλλο, ειδικά για αυτόν το σκοπό. Στην αρχή για το τοίχο και εν συνεχεία ως επιδαπέδιο και μετακινούμενο. Έκτοτε το Πορτ- Μαντώ καθιερώνεται ως έπιπλο ή διακοσμητικό αντικείμενο, με διάφορα σχήματα και σχέδια, όπως το γνωρίζουμε έως τις ημέρες μας.

Βλέποντας τα Πορτ- Μαντώ της συλλογής μας θα δείτε πολλά και όμορφα αντικείμενα που θα τραβήξουν την προσοχή σας και θα σας βοηθήσουν στην όμορφη διακόσμηση του σπιτιού σας.

Σχετικά Προϊόντα

Γίνε και εσύ μέλος της οικογένειας της House of Classic®

Θα στέλνουμε τακτικά στο email σας, προσφορές που θα είναι διαθέσιμες μόνο σε εσάς, καθώς και εξειδικευμένες συμβουλές για την φροντίδα των κλασικών επίπλων σας!

* Σας διαβεβαιώνουμε υπεύθυνα ότι δεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας και τα χρησιμοποιούμε μόνο για τον σκοπό της ενημέρωσής σας. Μπορείτε να αφαιρέσετε το email σας από την λίστα μας όποια στιγμή το θελήσετε!