Σεκρεταίρ (Secretaire)

Γραφείο σεκρεταίρ

Η λέξη προέρχεται από το Λατινικό a secretis, που σημαίνει «ο επί των απορρήτων», καθ’ όσον το ουσιαστικό secretum σημαίνει το κρυφό μέρος ή την κρυφή σκέψη. Σημαίνει, επίσης, και κάτι μυστικό, μυστική συνομιλία, ένα μυστήριο, άρρητο, απόρρητο, εμπιστευτικό.

Ο Μακιαβέλι, στο βιβλίο του «Ο Ηγεμών», παρουσιάζει τον «a secretis» ως σημαίνοντα σύμβουλο του ηγέτη για όλα τα σοβαρά ζητήματα και – κυρίως – για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εμφανίσθηκε στο Βυζάντιο μετά το 600 μ.Χ. ως «ασικρήτης» (ο εξ απορρήτων γραμματεύς του παλατίου) και σταδιακώς εξελληνίσθηκε σε «σεκρετάριος».

Επείχε την θέση υπουργείου. Στις αγγλοσαξονικές χώρες ο υπουργός λέγεται Secretary, ήδη από το 1590, ενώ το Υπουργείο office. (Foreign Office, Secretary of war). Από εδώ προέρχεται το σέκρετον = η γραμματεία, το οποίον εξελίχθηκε σταδιακώς στο γνωστό μας έπιπλο, το οποίον χρησιμοποιούμε για να γράφουμε. Σήμερα, το Σεκρεταίρ σημαίνει ένα κλασικό έπιπλο γραφείου, με αναδιπλούμενη επιφάνεια .

Στην πλούσια συλλογή μας δεν έχουμε εν παραβύστῳ (από το αρχαίο ελληνικό επίθετο παράβυστον, που έχει και την έννοια του «βάζω παράμερα» ή το «έχω στην άκρη») τα ωραιότατα σεκρεταίρ μας. Αυτά είναι που θα δώσουν μία διαφορετική νότα στην επίπλωση του σπιτιού σας. Η απόφαση σε εσάς.

Σχετικά Προϊόντα

Γίνε και εσύ μέλος της οικογένειας της House of Classic®

Θα στέλνουμε τακτικά στο email σας, προσφορές που θα είναι διαθέσιμες μόνο σε εσάς, καθώς και εξειδικευμένες συμβουλές για την φροντίδα των κλασικών επίπλων σας!

* Σας διαβεβαιώνουμε υπεύθυνα ότι δεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας και τα χρησιμοποιούμε μόνο για τον σκοπό της ενημέρωσής σας. Μπορείτε να αφαιρέσετε το email σας από την λίστα μας όποια στιγμή το θελήσετε!