Ρυθμός Αμπίρ

Στυλ Αμπίρ (Style Empire)

Γαλλικής προελεύσεως όρος, που δηλώνει ένα συγκεκριμένο ύφος (στυλ), που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης γαλλικής αυτοκρατορίας (Premiére empire), δηλαδή στην περίοδο από το 1804 έως το 1815, με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη ως «Αυτοκράτορα των Γάλλων».

Εμφανίζεται αρχικώς στη Γαλλία και, αργότερα, στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, ως εξέλιξη του στυλ Λουδοβίκου 16ου και Διευθυντηρίου. Αυτό συμβαίνει γιατί οι στρατιωτικές νίκες και η στέψη του Ναπολέοντα ως αυτοκράτορα, επιβάλλουν μια αδρότητα και μία μεγαλοπρέπεια σε όλες τις εκδηλώσεις της τέχνης και της αρχιτεκτονικής.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι:

  • Αυστηρώς ευθείες γραμμές και σχολαστικώς ορθογώνια σχήματα.
  • Ασκητικό σύνολο.
  • Κυριαρχία του μαονιού.
  • Χάλκινα διακοσμητικά στοιχεία, όπως δάφνινα στεφάνια, αστέρια, φοινικόκλαδα, μέλισσες, νύμφες που χορεύουν κ.ά.

Τα έπιπλα σε στυλ Αμπίρ είναι συμπαγή, σε γεωμετρικά σχήματα, όπου κυριαρχούν οι ευθείες γραμμές. Ακολουθώντας δε τα αρχαϊκά πρότυπα, δημιουργούν νέες μορφές επίπλων, όπως το κρεβάτι σε σχήμα βάρκας, που τοποθετείται πάντα κατά μήκος του τοίχου, κάτω από έναν περίπλοκο ουρανό. Όσο για τις καρέκλες και τα σκαμνιά, έχουν πόδια που συχνά μπλέκονται χιαστί, ενώ οι διακοσμήσεις με θέματα από την μυθολογία είναι από μπρούντζο (γυαλιστερό, ματ ή οξειδωμένο), από μάρμαρο ή από δέρμα. Σήμερα, το στυλ Αμπίρ δεν είναι τόσο διαδεδομένο, όσο τα έπιπλα στυλ Λουδοβίκου 14ου ή 15ου. Στη συλλογή των κλασικών επίπλων μας, υπάρχουν και κάποια που έχουν κάτι από αυτό το στυλ.

Δείτε εδώ όλα τα κλασικά μας έπιπλα και αναζητήστε ανάμεσα τους εκείνα που παραπέμπουν στο στυλ Αμπίρ.

Σχετικά Προϊόντα

Γίνε και εσύ μέλος της οικογένειας της House of Classic®

Θα στέλνουμε τακτικά στο email σας, προσφορές που θα είναι διαθέσιμες μόνο σε εσάς, καθώς και εξειδικευμένες συμβουλές για την φροντίδα των κλασικών επίπλων σας!

* Σας διαβεβαιώνουμε υπεύθυνα ότι δεν μοιραζόμαστε με κανέναν τα στοιχεία σας και τα χρησιμοποιούμε μόνο για τον σκοπό της ενημέρωσής σας. Μπορείτε να αφαιρέσετε το email σας από την λίστα μας όποια στιγμή το θελήσετε!