Μέρος 3ο: Η εκτέλεση

Συνεχίζουμε, λοιπόν, αυτά που λέγαμε στο προηγούμενο άρθρο για την διακόσμηση εσωτερικών χώρων με την αναφορά μας στην υλοποίηση του έργου. Τρία είναι τα σημεία που θα πρέπει να προσέχουμε όταν συνεργαζόμαστε με έναν διακοσμητή:

1. Ο διακοσμητής, δεν μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση της κατοικίας. Δηλαδή, δεν νομιμοποιείται να γκρεμίσει κάποιον τοίχο, να διανοίξει κάποιο παράθυρο ή να κτίσει κάποιον τοίχο. Τέτοιου είδους εργασίες, επηρεάζουν την στατικότητα της οικοδομής και είναι επικίνδυνες. Χρειάζονται την ανάμιξη ενός διπλωματούχου μηχανικού, αποφοίτου Πολυτεχνικής σχολής και εφοδιασμένου με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Και, εννοείται, απαιτούν την έκδοση ειδικής άδειας από το αρμόδιο Πολεοδομικό γραφείο της περιοχής.

2. Τα σχέδια του διακοσμητή, που περιλαμβάνουν τις προτάσεις του σχετικά με την επίπλωση του σαλονιού, του καθιστικού ή του γραφείου, σε κλασική ή μοντέρνα γραμμή, καθώς και τα διακοσμητικά ή τους πίνακες, πρέπει να είναι κατανοητά και πλήρως αποδεκτά από τον πελάτη. Πριν τα υπογράψουμε, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι πέραν της καλαισθησίας τους έχουν λάβει υπ’ όψιν τους και πρακτικά θέματα (π.χ. προσβασιμότητα για επισκευή), που είναι πολύ σημαντικά για τον ιδιοκτήτη και πολύ κοστοβόρα, αν δεν τους δοθεί η πρέπουσα σημασία από την αρχή.

3. Ο χρόνος παράδοσης. Όταν συμφωνούμε με έναν διακοσμητή, είναι απαραίτητο να υπογράφουμε κάποιο συμφωνητικό, στο οποίο θα αναφέρονται ρητώς όλοι οι όροι και - ιδίως - το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και η ημερομηνία παράδοσης του έργου.