Φωτιστικό Οροφής Tiffany Βιτρώ JH322364/32C

Βιτρώ (Vitraux)

Βιτρώ

Η ελληνική λέξη είναι “Υαλογραφία” και σημαίνει την τέχνη κατασκευής συνθέσεων από χρωματισμένα τεμάχια γυαλιού, τις οποίες διαπερνά το φως. Η τεχνική αυτή έχει ως πατρίδα της την Αίγυπτο και μεταλαμπαδεύτηκε μετά το 1200 μΧ στην Ευρώπη, όπου εξελίχθηκε. 

Στην πατρίδα μας, χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τον 18ο – 19ο αιώνα, από εντόπιους τεχνίτες, οι οποίοι κατασκεύαζαν τα περίφημα “Υαλοστάσια” στα αρχοντικά των πλουσίων, στη Σιάτιστα, την Καστοριά, το Πήλιο, τη Βέροια και αλλού.

Οι πλέον ονομαστοί διεθνώς τεχνίτες είναι ο Λούις Κόμφορτ Τίφανι (Louis Comfort Tiffany), ο Τζον Λα Φαρτζ (John La Farge) και ο Ουίλιαμ Μόρρις (William Morris). Οι άνθρωποι αυτοί, εκμεταλλευόμενοι τις τεχνολογικές εφευρέσεις των αρχών του 20ου αιώνα, απελευθέρωσαν την τέχνη από τα δεσμά του φορμαλισμού του 19ου αιώνα και της έδωσαν μία τεράστια ώθηση. Η τεχνική του Τίφανι έχει δημιουργήσει “σχολή” και ολόκληρες κατηγορίες προϊόντων ονομάζονται με το όνομά του.

Στη συλλογή μας, υπάρχουν φωτιστικά οροφής ή επιτραπέζια, κατασκευασμένα με την τεχνική βιτρώ Τίφανι. Επισκεφθείτε την και μελετήστε τα ένα προς ένα. Θα βρείτε πολλά και ενδιαφέροντα κομμάτια.